Tips & tricks: opnames op afstand

Hoe zorg je voor een zo kwalitatief mogelijke opname op afstand wanneer je fysiek niet in dezelfde ruimte kan zijn als je praatgast? Dit zijn de best practices om podcasts op afstand op te nemen, gebaseerd op onze eigen ervaring in de coronacrisis.

Je online-call opname is eigenlijk je backup 

In de video-call app Zoom kan je een gesprek integraal opnemen met een ingebouwde record knop. Bel je via Teams, Skype of Hangouts, dan maak je misschien zelf een opname van het inkomend geluid via een externe recorder of een ander programma. Hoe dan ook: deze opname is je backup, voor het geval dat er iets misloopt met je opname in betere kwaliteit.

Waarom?   

De geluidskwaliteit via dit soort gekende meeting-apps is eigenlijk heel pover. Ze zijn gericht op een vlotte communicatie in audio én video en om voor een stabiele verbinding te zorgen wordt heel erg ingeboet op audiokwaliteit.  

De oplossing? 

Laat iedereen met z’n smartphone ook z’n eigen stem opnemen. Ook de presentator, als die geen betere microfoon voor handen heeft. Zo’n smartphone opname klinkt doorgaans nog stukken beter dan de geluidskwaliteit die je uit een online-call krijgt. Je legt je smartphone gewoon voor jou op tafel en gebruikt een opname-app.  

Op iPhone is er de eenvoudige dictafoon app, op Android zijn heel wat gratis apps beschikbaar (zoals AudioRec of Easy Voice Recorder). Het is wel opletten dat er bij de gratis Android-apps geen tijdlimiet zit op het maximum aantal minuten. 

Heeft één van je gasten een USB-microfoon van goeie kwaliteit? Vraag die dan om het geluid ervan op te nemen via een programma als Adobe Audition, Audacity of een ander geschikt programma.  

Om te monteren gebruik je dan de verschillende opnames van iedereen in je montage-app om samengevoegd het beste geluid te verkrijgen.

Belangrijke tips 

Zorg dat elke gast een hoofdtelefoon draagt of oortjes gebruikt waarmee die naar de online call luistert. Op die manier is elke aparte smartphone-opname zo zuiver mogelijk, zonder dat de stemmen van de andere sprekers in z’n persoonlijke opname zitten.  

Gebruik WhatsApp om de gemaakte smartphone-opnames door te sturen. Dit is de app waarbij het kwaliteitsverlies vrij klein is. Langere opnames kunnen nogal wat megabytes in beslag nemen en worden bij het verzenden véél kleiner gemaakt in bijvoorbeeld Messenger. Bij WhatsApp is dit heel beperkt het geval. Gebruik dus Whatsapp of een app zoals WeTransfer om de bestanden naar elkaar door te sturen. 

Gespecialiseerde online podcast recorders? 

Die bestaan. Zelf zijn we erg onder de indruk van Cleanfeed. Een héél intuïtieve en eenvoudige site die je in Google Chrome opent en waarvoor je gasten geen enkel programma hoeven te installeren. Je stuurt hen simpelweg een link als uitnodiging (wel opletten: deze komt vaak bij Spam-mails terecht) waarmee ze de opname kunnen joinen.

De gratis versie heeft een beperking op een aantal instellingen en het aantal gasten die kunnen deelnemen, maar levert voor online-calls al een prima kwaliteit! Dit bovenop ieders individuele smartphone-opname zorgt voor de meest bruikbare opties bij montage. 

We maakten een eenvoudige handleiding van amper twee pagina’s voor Cleanfeed. Stuur gerust een mailtje, dan bezorgen we die jou.

Wat je ook doet, maak in ieder geval een korte testopname voordat je begint en dubbelcheck dat elke gast een hoofdtelefoon gebruikt én z’n eigen smartphone ook laat opnemen. Op die manier hebben we o.a. voor De Standaard heel wat interviews afgenomen in de best mogelijke kwaliteit – gezien de omstandigheden. 

Heb je verder nog vragen of wil je jouw eigen montages of technische setup verbeteren? Neem contact op!  

Bij Wajoo maken we podcasts en aansluitende audioproducties. Productionele, audiotechnische of all-round hulp nodig? Als podcastpartner uit Gent ondersteunt Wajoo waar gewenst. Ook jullie eigen skills en kennis zijn belangrijk. Daarom biedt Wajoo ook workshops & coachings aan om jouw podcastskills verder te ontwikkelen.

Made in Ghent with ♥
© Wajoo 2022. Gebruiksvoorwaarden • contact