Wil je zelf op basisniveau monteren, dan raden we je Adobe Audition of Reaper aan. Audition kost zo’n €25/maand incl btw en kent een testperiode van 30 dagen. Reaper is zonder tijdsbeperking gratis als testversie (van zodra je er professioneel gebruikt van maakt dien je een licentie te kopen). In beide programma’s kan je prima de basis van elke podcastmontage doen: de bouwstenen van jouw podcast op de juiste plek zetten via meersporenmontage.
Zoals een DJ op de mengtafel verschillende nummers tegelijk door elkaar kan mixen, kun jij de verschillende elementen van jouw edit elk op een afzonderlijk audiospoor plaatsen. Tracks, zo worden ze in het Engels genoemd. Elke gast of elk fragment op z’n eigen track. Dat zorgt ervoor dat je per spoor makkelijk de juiste bewerkingen kan doen die dan gedurende de hele podcast op dat spoor toegepast worden.
Over welke bewerkingen gaat het?
- Audio-effecten toevoegen. Zoals compressie, EQ, reverb, saturatie, limiting…
- Volumes finetunen per spoor of per fragment
- Sfeerschepping: muziek onder fragmenten plaatsen
Alle individuele sporen komen uiteindelijk samen in één stereospoor. Je masterspoor. De hoofduitgang. Als je een export maakt van je werk – wordt ook wel een render genoemd – dan zal je .WAV of .MP3 dat daaruit voortkomt overeenkomen met de output van je masterspoor.
Het klinkt misschien wat technisch, maar het is belangrijk je niet te laten ontmoedigen als je zelf wil knutselen aan je show. De basics van kan je snel onder de knie krijgen. Knippen, plakken, fragmenten verschuiven, toevoegen, de volumes ongeveer goed zetten… Je eigen creativiteit als storyteller kunnen uiten kost in de praktijk misschien wat tijd om het aan te leren, maar de voldoening wanneer je dit onder de knie hebt is des te groter.
Moet je alles tot in detail zelf kunnen realiseren? Natuurlijk niet. Freelancers en enthousiastelingen genoeg om mee samen te werken om de puntjes op de i te zetten.