Welk programma gebruik ik best om m’n audiopodcast te monteren?

Bijna alle podcasts die je in de podcast apps terugvindt zijn nabewerkt. Er is een intro voor en outro na gekleefd, er zijn misschien fragmenten uitgeknipt of net andere ingezet en er worden magical touches aan toegevoegd om alles beter te laten klinken.

Audiobewerkingssoftware. Maar welk programma gebruik je nu best als beginner?

Nog voor je opzoek gaat naar het antwoord op die vraag kan je best overleggen met iedereen die betrokken is bij het maakproces. Stel dat je jouw opnames doorstuurt naar een eindredacteur, producer of audiomixer, dan zal die enkele wensen naar voor schuiven.
Bezorg je hen bijvoorbeeld een export van de opgeknipte WAV-bestanden of het hele montagebestand? En van welk programma?

Vergelijk je audiomontageprogramma met een blokkendoos. Je bouwt in programma A een kasteel met die blokken. Wanneer je een export maakt van dat kasteel, dan krijg je er een foto. In audio zou dat bijvoorbeeld een MP3-bestand zijn. Da’s fijn, alleen kan je aan de hand van die foto niks meer aan die bouwstenen van je kasteel veranderen. Dat kan enkel met met het originele montagebestand van programma A.

Stel dat een collega met programma B werkt, dan wordt samenwerken moeilijk. Daarom hebben enkele gangbare DAW’s (Digital Audio Workstations, de fancy benaming voor audio bewerkingssoftware) het mogelijk gemaakt om werkbestanden onderling uit te wisselen. Ze begrijpen elkaars bewerkingen en laten je in een ander programma verder werken. Zo kan je in Audobe Audition monteren en kan jouw collega het werk in Avid Pro Tools afwerken.

Hoe dan ook, bespreek dit in ieder geval met de betrokkenen in het maakproces want ook dat uitwisselen (via OMF-bestanden) kent zijn beperkingen. Bovendien werkt het niet met alle audiobewerkingsprogramma’s.

Namen als Pro Tools, Ableton Live, Adobe Audition, Logic Pro X, Garageband, Audacity,… doen misschien in de verte een belletje rinkelen. Het aanleren van deze (soms complexere) programma’s neemt wat tijd in beslag. YouTube tutorials kunnen erg hulpzaam zijn om de basics onder de knie te krijgen.

Een basistutorial voor multitrack editing in Adobe Audition

Wil je zelf op basisniveau monteren, dan raden we je Adobe Audition of Reaper aan. Audition kost zo’n €25/maand incl btw en kent een testperiode van 30 dagen. Reaper is zonder tijdsbeperking gratis als testversie (van zodra je er professioneel gebruikt van maakt dien je een licentie te kopen). In beide programma’s kan je prima de basis van elke podcastmontage doen: de bouwstenen van jouw podcast op de juiste plek zetten via meersporenmontage. 

Zoals een DJ op de mengtafel verschillende nummers tegelijk door elkaar kan mixen, kun jij de verschillende elementen van jouw edit elk op een afzonderlijk audiospoor plaatsen. Tracks, zo worden ze in het Engels genoemd. Elke gast of elk fragment op z’n eigen track. Dat zorgt ervoor dat je per spoor makkelijk de juiste bewerkingen kan doen die dan gedurende de hele podcast op dat spoor toegepast worden.

Over welke bewerkingen gaat het?

  • Audio-effecten toevoegen. Zoals compressie, EQ, reverb, saturatie, limiting…
  • Volumes finetunen per spoor of per fragment
  • Sfeerschepping: muziek onder fragmenten plaatsen

Alle individuele sporen komen uiteindelijk samen in één stereospoor. Je masterspoor. De hoofduitgang. Als je een export maakt van je werk – wordt ook wel een render genoemd – dan zal je .WAV of .MP3 dat daaruit voortkomt overeenkomen met de output van je masterspoor.

Het klinkt misschien wat technisch, maar het is belangrijk je niet te laten ontmoedigen als je zelf wil knutselen aan je show. De basics van kan je snel onder de knie krijgen. Knippen, plakken, fragmenten verschuiven, toevoegen, de volumes ongeveer goed zetten… Je eigen creativiteit als storyteller kunnen uiten kost in de praktijk misschien wat tijd om het aan te leren, maar de voldoening wanneer je dit onder de knie hebt is des te groter.

Moet je alles tot in detail zelf kunnen realiseren? Natuurlijk niet. Freelancers en enthousiastelingen genoeg om mee samen te werken om de puntjes op de i te zetten. 

Wie het graag nog iets simpeler houdt, kan ook tijdens de opname al heel wat effecten laten meelopen in bijvoorbeeld de Rode Rodecaster Pro. In dit opnametoestel – speciaal gemaakt voor podcasts – kan je jouw type microfoon per spoor selecteren, je volumes juist zetten bij opname, jingles op de drukknoppen instellen, de nabewerking automatisch laten verlopen… Het lijkt een live radio systeem waarbij alle knoppen al juist staan. Je duwt op opname en stop op het einde en wat er tussen zit kan zo goed als online.

Wil je meteen een DAW kiezen met het oog op verder specialiseren in montage en mixage? Dan raden we Ableton Live en Logic Pro X (enkel Mac) aan.

Beide programma’s hebben heel wat effecten inbegrepen voor audiomixing op geavanceerd niveau. Beide programma’s zijn iets complexer en vragen dus meer tijd om aan te leren. Al kan die investering het later natuurlijk helemaal waard zijn.

Je kan het zo simpel houden of zo ver gaan als je zelf wil. Vragen of opmerkingen over deze blogpost? Stuur gerust een bericht.

Bij Wajoo maken we podcasts en gerelateerde audioproducties. Zoek je inhoudelijke, productionele, audiotechnische… of all-round hulp? Als podcastpartner ondersteunt Wajoo waar gewenst. Versterk ook jullie eigen skills en kennis met workshops & coachings. Nog wat dingen beluisteren? Check De Luisterhoek.

Made in Ghent with ♥
© Wajoo 2022. Gebruiksvoorwaarden • contact