Het belang voor eindredactie voor je interviewpodcast

Bron: Wikipedia: eindredacteur, journalistiek.

Journalistiek gezien is eindredactie van grote waarde. De geloofwaardigheid van een nieuwsmedium kan een stevige deuk krijgen wanneer ondanks alle checks en dubbelchecks alsnog foute info gepubliceerd wordt. 

In een interviewpodcast – los van de journalistiek – gaat het daarnaast ook om ingrepen die de flow en spanningsboog van je aflevering verbeteren. Je mag je immers zo goed voorbereiden op een interview als je wil, een gesprek volgt toch vaak een spontane, natuurlijke weg. Het interview ontstaat op het moment zelf.

Het komt er op neer dat je opname vaak niet helemaal volgens het “ideale” scenario verloopt. In eindredactie kan je dit voor een groot stuk nog recht zetten.

———-

Het gaat om volgende ingrepen:

 • fragmenten of secties schrappen of van plaats verwisselen in het interview
 • het herformuleren van sommige vragen en intro-outro of het toevoegen van voice-over voor extra duiding of fragmenten

———- 

Enkele mogelijke redenen die eindredactie zinvol maken:

 1. De pitch, het oorspronkelijke doel van je aflevering wijkt af van wat je uiteindelijk opgenomen hebt. Het gesprek helde bijvoorbeeld meer door in een onbedoelde richting. De podcast in z’n oorspronkelijke vorm publiceren kan z’n doel voorbijschieten.

   

  Een voorbeeld: een podcast over burn-outpreventie bij thuiswerk ging bij de opname onverwacht veel over het IT-kluwen met VPN’s en fiscale tussenkomsten in de internetrekening. Dat lijkt ver gegrepen, maar zo’n dingen gebeuren.

 2. De opname werd een paar keer onderbroken voor een tussenbespreking. Door de presentator, de gast(en) of andere aanwezigen. Een gast kan bijvoorbeeld vragen om een antwoord te herformuleren en kan plots een andere weg inslaan. Of als presentator pauzeer je misschien wel het gesprek om vanuit een birds eye view te beschouwen wat je ideale opvolgvraag is.

   

  De verschillende delen bij montage – in volgorde van opname – gewoonweg aan elkaar plakken, kan vreemd klinken. Alsof er iets niet klopt.

 3. Het bleek niet bepaald een vlot gesprek. Een slimme gastkeuze is – net zoals je gasten voldoende briefen op voorhand – belangrijk. Maar alsnog kan stress bij de gast roet in het eten gooien of heeft die net geen goeie dag. Dat geldt trouwens ook voor de presentator.

 4. Dubbelcheck van de feiten. Er worden zaken vermeld die tussen het moment van opname en publicatie al gedateerd zijn of gewoonweg niet kloppen. Zéker actuele thema’s die in volle evolutie zijn dateren snel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan podcasts met heel wat cijfers. In afleveringen met een hoge content value sluipt al makkelijk een foutje, ondanks de sterke voorbereiding.

———-

Gelukkig zijn er de wonderen van de techniek en postproductie. Met focus op het hoofddoel van de aflevering en een aangename spanningsboog, kan eindredactie een opname van oké naar erg goed upgraden. Eigenlijk til je per definitie het niveau van je podcast naar omhoog door aan eindredactie te denken. Een nieuwsbrief zou je ook niet de wereld in sturen zonder het geheel nog eens na te lezen en indien nodig te herwerken.

Kan je zelf eindredactie doen op je interviewpodcast? Volgens de journalistieke deontologie niet. Gaat het niet om journalistiek werk, dan kan dat in theorie. In de praktijk merken we dat frisse oren een slimmere keuze zijn. Die van een kritische collega bijvoorbeeld. Doe gerust eens de test, hij/zij/die benoemt ongetwijfeld zaken waar je niet eens bij stilgestaan hebt. Zeker voor inhoudelijke checks is het laten naluisteren van je eigen ingrepen een aanrader. Check en dubbelcheck. 

Maar, het moet gezegd, wanneer je samenwerkt met iemand die jaren ervaring heeft als storyteller krijg je wel degelijk een beter resultaat. En voor je denkt dat dit een sales pitch is; nee, dat hoeft niet Wajoo te zijn. Meer zelfs: we verwijzen vaak mensen door naar andere podcastmakers en storytellers die we voor specifieke projecten als betere match zien.

Eindredacteurs hebben vaak jaren ervaring in hun vakgebied en combineren skills, kennis en buikgevoel.

———- 

Enkele basischecks / tips voor wie zelf aan de slag wil:

Waak over de spanningsboog. Wil je zelf de hele aflevering uitluisteren of verzwakt je aandacht doorheen het gesprek?

Kloppen alle cijfers of zaken die vermeld worden?

Heb je het gevoel dat er iets ontbreekt? Gaan sommige onderwerpen wat bruut in elkaar over of mis je soms diepgang?

Kloppen de intro & outro nog die je had voorzien nu de opname achter de rug is?

Is er feedback van de gast(en) na opname waar je rekening mee moet houden?

Het zijn enkele basisvragen die je op weg kunnen helpen in eindredactie.

——

Over deze blogpost nog vragen of opmerkingen? Stuur gerust een bericht.

Bij Wajoo maken we podcasts en gerelateerde audioproducties. Zoek je inhoudelijke, productionele, audiotechnische… of all-round hulp? Als podcastpartner ondersteunt Wajoo waar gewenst. Versterk ook jullie eigen skills en kennis met workshops & coachings. Nog wat dingen beluisteren? Check De Luisterhoek.

Made in Ghent with ♥
© Wajoo 2022. Gebruiksvoorwaarden • contact