Blog: Spotify wordt een belangrijke podcastspeler

Spotify mengt zich in de podcastmarkt. Dat deden ze al langer met het aanbieden van de grootste podcasts afkomstig van voornamelijk Amerikaanse mediahuizen, maar sindskort kan je ook als kleine organisatie of als individu jouw podcast via Spotify verspreiden. Een slimme zet die de drempel voor het beluisteren van podcasts nog verder verlaagt.

Spotify is één van ’s werelds populairste streamingdiensten. De mobiele app is gekend én gratis, in tegenstelling tot de meeste podcast-apps waarnaar we als makers vroeger moesten refereren. Dat ging ongeveer als volgt: 

“waar kan ik naar jouw podcast luisteren?”
– Via een podcast-app. Die moet je eerst downloaden op je smartphone.

“welke app dan?”
– Er zijn er verschillende. Kies maar. Of heb je een iPhone? Dan kan je de standaard podcast-app gebruiken! Die staat standaard op je telefoon. Of misshien moet je die toch nog downloaden…

Het klinkt wat overdreven, maar de moed zakte sommige potentiële luisteraars al snel in de schoenen bij het horen van dergelijke vage en drempelverhogende instructies. Iemand die hooguit nieuwsgierig en niet vertrouwd is met het medium podcasts wil je de makkelijkst mogelijke manier geven om te luisteren. En dus verwijs ik geïnteresseerden sindskort steevast door naar Spotify.

Geen royalties

In tegenstelling tot de (heel kleine) vergoeding die muzikanten en bands krijgen voor elke keer je een nummer speelt, krijg je als podcastmaker geen verloning. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in, al is dit koffiedik kijken. Tegenover de “gratis plays” staat wel dat je vrij bent om reclameboodschappen in jouw podcast te vermelden.

Inhoudelijk heeft Spotify niet in de pap te brokken. Zorg er wel voor dat alle instellingen (logo, omschrijving, correcte naam etc.) correct ingesteld staat bij jouw podcasthost! Je voegt namelijk een .RSS link toe die de informatie en nieuwe afleveringen van jouw podcasthost zal overnemen.

Je podcast toevoegen op Spotify doe je hier.

Wow, dit is Chinees voor mij

Geen idee wat een .RSS link is of welke podcasthost je moet kiezen? Op andere manier nog je weg aan het zoeken in podcastland? Stuur ons gerust een berichtje en we helpen je op weg.

Wajoo is een Gents productiehuis voor podcasts en audioproducties. Als podcastpartner ondersteunen en realiseren we samen jouw podcast. Naast onze eigen producties bieden we ook workshops & coachings aan om jouw eigen podcastskills verder te ontwikkelen! Meer weten

Made in Ghent with ♥
© Wajoo 2022. Gebruiksvoorwaarden • contact